חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

זכאות לפיצויי פיטורים בהחלפת קבלן כ"א

תוכן עניינים

מחבר המאמר
אורי בוים
עורך דין ונוטריון
יצירת קשר

תוכן עניינים

פיצויי פיטורים בעת החלפת קבלן כוח אדם המעסיק

פיצויי פיטורים הם פיצויים הניתנים לעובד עם פיטוריו, כפיצוי על כך שאבד לו מקור פרנסתו. פיצויי פיטורים הן חובה על כל מעביד מכוח חוק פיצויי פיטורים, התשכ ג-1963. הזכאות לפיצויים קמה לפי סעיף 1 לחוק, עם פיטורים לאחר עבודה של לפחות שנה אחת ברציפות אצל מעביד אחד או במקום עבודה אחד. סכום הפיצויים הוא בדרך כלל בגובה של משכורת חודשית אחרונה של העובד, כפול מספר שנות הוותק שלו. פיצויי פיטורים הן זכות מכוח החוק ולא ניתן לוותר עליהם.

הזכאות לפיצויי פיטורים קיימת גם במקרים הבאים:
1. עובד שפוטר קרוב לסיום שנת עבודתו הראשונה, כאשר נטל ההוכחה חל על המעביד להוכיח שהפיטורים אינם על מנת להימנע מתשלום פיצויי פיטורים.
2. עובד עונתי שפוטר לאחר שעבד שתי עונות רצופות במהלך שנתיים או עובד שלאחר שעבד שלוש עונות רצופות, המעביד לא הבטיח לו תעסוקה רציפה.
3. עובד שלא עבד באופן רציף במהלך השנה הראשונה שלו בעבודה בגלל שירות צבאי, תאונה, מחלה (שלו או של בן משפחה), אבל, חופשה שנתית, חופשה אחרת באישור המעביד ושביתה.
4. עובד שהמעביד שלו פשט את הרגל או נפטר.
5. עובד תאגיד שפורק.
6. עובדת שהתפטרה תשעה חודשים לאחר הלידה, כדי לטפל בתינוק.
7. עובדת שעברה למקלט לנשים מכות.
8. עובד שהתפטר בשל מעבר של הבן זוג למקום מגורים חדש או בגלל מעבר לישוב חקלאי.
9. עובד שלא חידשו את עבודתו והמעביד לא הציע לו עבודה חדשה.
10. עובד שהתפטר בעקבות הרעה בתנאי העסקתו (כולל הטרדה מינית, ראו במאמר באתר, בנושא הטרדה מינית בעבודה ).
11. התפטרות עובד לאחר גיל הפרישה שלו.
12. התפטרות עובד לצורך מעבר למשרה ביטחונית או משרת ראש רשות מקומית או סגנו.

בפסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה, א.דינמיקה שירותים (1990) בע מ נ' טטיאנה וורונין ו-5 אחרים ונ' מרים צוריה (עדמ 1011/04), נדונה השאלה האם עובדים זכאים לפיצויי פיטורים כאשר המשיכו לאחר מכן לעבוד באותו מקום ובאותו תפקיד תחת מעביד אחר?
1. במקרה דנן, מדובר בעובדות ניקיון אשר הקבלן המעסיק שלהן לא זכה במכרז להמשך אספקת שירותי הניקיון במקום עבודתן. כמו כן, לא סיפק הקבלן מקום עבודה חילופי.

2. העובדות נשארו לעבודה במקום עבודתן אבל באמצעות קבלן אחר. בית הדין קבע כי למרות שלא פוטרו במעבר בין קבלן כ א אחד למשנהו זכאיות הן לפיצויי פיטורים. זאת אם לא לקח המעביד החדש על עצמו את חובותיו של המעביד הקודם או אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי.

3. המעביד טען בערעור כי העובדות לא זכאיות לפיצויי פיטורים כי בסעיף 1(א) לחוק הפיצויים, התשכ ג-1963, רשום כי מי שעבד שנה אחת ברצף אצל מעביד אחד או במקום עבודה אחד ואחר כך פוטר, זכאי לפיצויי פיטורים. כלומר טוענת החברה שאין היא מחויבת לשלם לעובדות פיצויי פיטורים, אלא המעסיק החדש, משום שמדובר באותו מקום עבודה.

4. בית הדין הארצי לעבודה קבע כי לא צריך להתייחס לעובדה כי מקום עבודתן של העובדות אצל המעסיק החדש זהה למקום העבודה שלהן אצל החברה. כי רק אם המעביד החדש של העובד שפוטר מוכן לקחת על עצמו לשלם בסיום העסקת העובד את פיצויי הפיטורים של המעביד הקודם, החברה לא תהיה חייבת בפיצויי פיטורים.  אך זה לא המקרה כאן.

5. בית הדין מונה מקרים שבהם עובד ימשיך לעבוד באותו מקום פיזי, אבל הוא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים מהמעביד הקודם:
א. המעביד הקודם לא מספק לעובד מקום עבודה אחר.
ב. במקרה שהעובד עובד תחת הסכם קיבוצי שבו רשום שכל מעביד צריך לשלם לעובדיו פיצויי פיטורים עבור התקופה שבה עבדו בשבילו. העובד יכול להישאר לעבוד באותו מקום ובכל זאת להיות רשאי לפיצויי פיטורים מהמעביד הקודם.
ג. המעביד החדש לא ישלם פיצויי פיטורים עבור התקופה שבה עבדו בשביל המעביד הקודם.

6. במקרה זה, מתקיימים כל תנאים אלו ועל כן חייבת החברה בפיצויי פיטורים לעובדות. יתרה מכך, בענף הניקיון, החלופה בין המעבידים רבה, ואם יקבל בית הדין את הערעור, עובדים רבים בענף הניקיון לא יקבלו פיצויי פיטורים. זה גם יגרום לכך שלא יהיה לעובדי ניקיון חופש לבחור מעסיק, משום שהם יחפשו רק את המעביד היציב דיו להחזיר להם פיצויי פיטורים גם עבור המעביד הקודם.

7. בית הדין הארצי לעבודה דוחה את ערעור החברה ומקבל את הפסק הדין של בית הדין האזורי לעבודה, כי העובדות זכאיות לפיצויי פיטורים.

דיני העבודה רבים ומורכבים ומעבר לחוקים הרלוונטים נדרש עדכון שוטף בפסיקת בתי הדין לעבודה.

משרד עו ד אורי בוים מקפיד על התעדכנות בפסיקה ובחידושים בחוקי העבודה וזאת על מנת להמשיך וליתן ייצוג הולם ומקצועי ללקוחותיו.

מאמרים נוספים
עורך דין דיני עבודה

עורך דין דיני עבודה

הסדרת יחסי העבודה בין עובדים למעסיקים, מטרתם העיקרית – הגנה על המעסיק / העובד וזכויותיהם. דיני העבודה כוללים מערכת זכויות

קרא עוד »
עורך דין עבודה במרכז

היתרונות בהתייעצות עם עורך דין עבודה במרכז

עורך דין לדיני עבודה מהמרכז

מה באמת חשוב לנו בבחירת עורך דין אשר ייצג אותנו בדיני עבודה ובכלל:

ייצוג מקצועי.
אוזן קשבת.
הבנת צרכי הלקוח.
עיסוק בתחום הרלוונטי.
ניסיון בתיקים דומים.
התמדה, נחישות.
היכרות עם פסיקת בתי המשפט בתחום.
ניסיון הופעה בבית המשפט ובבית הדין.
ניהול אישי של התיק ולא על יד עורך דין אחר או מתמחה.
נגישות המשרד לפגישות עדכון עם הלקוח

קרא עוד »
פיטורים בהריון

פיטורים בהריון

החוק אשר מפרט את זכויות האישה בהריון, לאחר לידה ובטיפולי פוריות הינו חוק עבודת נשים.
חוק עבודת נשים בא לבסס את השוויון בין המינים כאשר ביסודו קיימת התפיסה כי האישה היא המופקדת על הבית, גידול וטיפול בילדים. לכן, נדרשת מערכת חקיקתית אשר תדע להגן על האישה ולהעניק לה זכויות מיוחדות הקשורות בהריון ולידה.

קרא עוד »

שימוע לפני פיטורים

העבודה היא חלק חשוב ומרכזי מחיינו.  אנו מבלים במקום העבודה את מרבית שעות היום והיא חלק מההגדרה העצמית והסטטוס החברתי שלנו. כאשר מעסיק מפטר עובד, הוא מזעזע את עולמו של העובד ולכן מהלך הפיטורים צריך להתבצע בהגינות רבה. כחלק מעקרונות שוק העבודה הבאים להגן על זכויות העובד, קמה הזכות לשימוע.

קרא עוד »

פיטורי עובדת במהלך הריון

החוק אשר מפרט את זכויות האישה בהריון, לאחר לידה ובטיפולי פוריות הינו חוק עבודת נשים.
חוק עבודת נשים בא לבסס את השוויון בין המינים כאשר ביסודו קיימת התפיסה כי האישה היא המופקדת על הבית, גידול וטיפול בילדים. לכן, נדרשת מערכת חקיקתית אשר תדע להגן על האישה ולהעניק לה זכויות מיוחדות הקשורות בהריון ולידה.
מעביד המפר את החוק, דינו מאסר שישה חודשים או קנס כספי גבוה ואף ניתן לתבעו בבית הדין לעבודה.

קרא עוד »
 העסקת עובד זר

העסקת עובד זר שלא בהתאם לייעודו

העסקת עובדים זרים שלא בהתאם לאשרת העבודה שניתנה להם, הפכה לתופעה נפוצה במדינת ישראל. ברוב המקרים מדובר בעובד זר שהגיע לעבוד בארץ על פי אשרה של עבודה בתחום החקלאות, הסיעוד, הבניין וכד', שמעבידו מסב אותו לעבודה במשק בית.

קרא עוד »
פיטורים כשלא כדין

פיטורים שלא כדין

כאשר מעביד מפטר את עובדו שלא כדין, בפני בית הדין לעבודה עומדות שתי אופציות, להצהיר על ביטול הפיטורים או לפסוק פיצויים.
בית הדין יחליט באיזו אופציה לבחור, בית הדין מבצע איזון בין האינטרסים של העובד והמעביד.

קרא עוד »
חוק פיצויי פיטורים

סעיף 14 – חוק פיצויי פיטורים

תשלום לקופת תגמולים, לקרן פנסיה או לקרן כיוצא באלה, לא יבוא במקום פיצויי פיטורים אלא אם נקבע כך בהסכם הקיבוצי החל על המעביד והעובד ובמידה שנקבע, או אם תשלום כאמור אושר על ידי שר העבודה והרווחה במידה ואושר.

 

 

קרא עוד »

תביעת פיצויי הלנת שכר

התיישנות הזכות לתביעת פיצויי הלנת שכר
בשל ריבוי מקרי הלנת שכר של עובדים, בעיקר בחברות המעסיקות עובדי קבלן, חוקק החוק הגנת השכר, תשי ח-1958. חוק זה אוסר על הלנת שכר לעובדים וקובע פיצויים בגין הלנת שכר, על מנת להרתיע מעבידים מלהלין את שכר עובדיהם. התביעה לפיצויים היא בין אם השכר שולם באיחור או בין אם לא שולם כלל.

חובה על המעביד, על פי החוק, לשלם את שכרו של העובד עד היום התשיעי לחודש העוקב לעבודתו. אם לא שילם עד היום העשירי יחשב המעביד למלין את שכרו של העובד.
גובה הפיצויים לפי החוק, יהיה באחת משתי הדרכים הבאות, לפי הסכום הגבוה יותר-
אם שולמו פיצויי הפיטורים בין היום ה 16 לבין היום ה-30 שלאחר המועד לתשלום, הדין הוא הפרשי הצמדה עד ליום התשלום.
אם שולמו הפיצויים לאחר היום השלושים, הדין הוא הפרשי התמדה בתוספת 20% על הסכום הכולל של פיצויי הפיטורים והפרשי ההצמדה.

קרא עוד »
הלנת שכר

הלנת שכר – התיישנות הזכות לתביעת פיצויים – מה ניתן לעשות?

התיישנות הזכות לתביעת פיצויי הלנת שכר

בשל ריבוי מקרי הלנת שכר של עובדים, בעיקר בחברות המעסיקות עובדי קבלן, חוקק החוק הגנת השכר, תשי ח-1958. חוק זה אוסר על הלנת שכר לעובדים וקובע פיצויים בגין הלנת שכר, על מנת להרתיע מעבידים מלהלין את שכר עובדיהם. התביעה לפיצויים היא בין אם השכר שולם באיחור או בין אם לא שולם כלל. חובה על המעביד, על פי החוק, לשלם את שכרו של העובד עד היום התשיעי לחודש העוקב לעבודתו. אם לא שילם עד היום העשירי יחשב המעביד למלין את שכרו של העובד.

קרא עוד »

הטרדה מינית בעבודה

התפטרות ממקום העבודה בשל הטרדה מינית – זכאות לפיצויי פיטורין?
ש' עבדה בחברה פרטית, התפטרה לאחר שהממונה עליה, הציע לה מספר פעמים הצעות עם גוון מיני ברור. האם היא זכאית לפיצויי פיטורים? האם מדובר במה שנקרא בשפה המשפטית "התפטרות בדין מפוטר"?

קרא עוד »
דילוג לתוכן