חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מסוגלות הורית

תוכן עניינים

מחבר המאמר
אורי בוים
עורך דין ונוטריון
יצירת קשר
מסוגלות הורית

תוכן עניינים

מסוגלות הורית הוא מושג שעולה כאשר קיים סכסוך בין ההורים בקשר לשאלה מי מהם יקבל את המשמורת על הילדים. משמעותה של מסוגלות הורית היא הקישורים ההוריים של האב והאם והערכתם כך שביהמ"ש יוכל להחליט למי למסור את המשמורת.

בדיקת המסוגלות ההורית נעשית על ידי פקידי הסעד לסדרי דין או, לבקשת אחד הצדדים, על ידי מומחה חיצוני  – בדרך כלל פסיכולוג או פסיכיאטר או אף מכון בו יבדקו הצדדים על ידי כמה בעלי מקצוע.

מסוגלות הורית כוללת, כמובן, מגוון רחב מאוד של תכונות ואולם ניתן להצביע על מספר מרכיבים שבדרך כלל יבדקו ע"י המומחים על מנת לגבש את המסקנה לגבי המסוגלות ההורית של שני הצדדים:

  1. גבולות – האם ההורה יודע לשים גבולות לילדים או האם הוא נכנע לכל דרישה שלהם? היכולת לשים גבולות לילדיך נחשבת לאחד המרכיבים החשובים של מסוגלות הורית. הורה שמפגין פחד מפני התנגדות לרצונם של ילדיו או שמנסה לשחד את הילדים לטובתו באמצעות כניעה לכל דרישה שלהם עלול להפסיד נקודות בהערכת מסוגלותו ההורית.
  2. הפרדה בין צרכי הילדים לצרכיו ורצונותיו של ההורה – פעמים רבות כאשר בני זוג נתונים בסכסוך גירושין קשה הם חשים צורך להאשים את בן הזוג ולהסביר לילדים את עמדתם בסכסוך. כל אלו הם צרכים ורצונות של ההורה ואולם צרכיי הילדים בדרך כלל מנוגדים בתכלית: הילדים זקוקים לכך שלא יערבו אותם בסכסוך ושלא ישמיעו באוזניהם ביקורת על ההורה השני. מי שהתברך במסוגלות הורית טובה ידע להבחין בין רצונותיו שלו לבין צרכי ילדיו וברוב המקרים ידע להעדיף את צרכי הילדים וימנע מלערבם בסכסוך. לכן עדיף להימנע מלשתף את הילדים בכך שבעלך לשעבר אינו משלם את המזונות בזמן ועדיף לאב שלא לומר לילדים "את זה תבקש מאמא אני נותן לה מספיק כסף". כמו כן רצוי מאוד שלא תחקרו את הילדים ולא תנסו לשאוב מהם מידע על חייהם הרומנטיים של בני זוגכם לשעבר.
  3. שמירה על הקשר של הילדים עם ההורה השני – אחד הכישורים החשובים ביותר להורה משמורן הן היכולת והרצון לשמור ולטפח את הקשר בין הילדים לבין ההורה השני. לפיכך מי שמעודד קשר של ילדיו עם בן זוגו גם בעיצומו של סכסוך גירושין יסווג כבעל מסוגלות הורית גבוהה ולעומת זעאת מי ששם מכשולים לקשר של בן זוגו לשעבר עם הילדים יפסיד נקודות.
  4. מסגרת – האם ההורה מסוגל לעצב עבור הילדים מסגרת של חיי יום יום – קימה, אכילה, שינה במועדים קבועים פחות או יותר – או  שמא הוא מנהל את המשפחה בכאוס? ידוע כיום כי מסגרת קבועה חיונית לילדים ונותנת להם הרגשת שלווה ובטחון ולפיכך מי שמנהל את חיי המשפחה בצורה מסודרת יסווג כבעל כישורי הורות טובים.
  5. הכלה – האם ההורה קשוב לילד, שומע את רצונותיו, כאביו ובעיותיו או שמא הוא מתעלם מהם ומשדר לילד כי עליו לשמור את בעיותיו לעצמו? לשמוע מילדך על בעיותיו יכולה להיות חוויה כואבת לכל הורה ולכן ישנם הורים שממהרים לטייח את הבעיה ולהקטינה. הורה שמסוגל להתמודד עם בעיותיו של הילד, להקשיב לו ולעזור לו יסווג כבעל מסוגלות הורית גבוהה יותר מהורה שינסה לטייח ולהתעלם מכאביו של הילד.

מדובר בנושא רגיש ומורכב ולכן בכל בעיה רצוי להתייעץ עם עו"ד בעל ניסיון בתחום כמו אורי בוים.

מאמרים נוספים
העברת דירה לילדים

העברת דירה לילדים

בימים האחרונים נתקלתי בפוסט של אחד מחברי בפייסבוק בוא הוא מספר איך ילדיו, שהוסתו ע"י אשתו בהליך גירושין, העידו עדות

קרא עוד »
מסוגלות הורית

מסוגלות הורית

מסוגלות הורית הוא מושג שעולה כאשר קיים סכסוך בין ההורים בקשר לשאלה מי מהם יקבל את המשמורת על הילדים. משמעותה

קרא עוד »
איזון לא שיוויוני

איזון לא שיוויוני

כאמור ברוב המקרים בעת פרידה או גירושין יחולק הרכוש שנצבר במהלך הנישואין בחלקים שווים בין בני הזוג. אבל המחוקק הכיר

קרא עוד »

מזונות אישה

החוק העוסק במזונות בן זוג הוא החוק לתיקון דיני משפחה – מזונות אישה ואולם, כמו בעניין מזונות ילדים, גם כאן

קרא עוד »

אפוטרופסות

אפוטרופסות היא הסמכות להחליט עבור ילדכם החלטות שאדם בגיר מחליט עבור עצמו. למשל: הורים לילדים קטינים מוסמכים לקבוע היכן יתגוררו

קרא עוד »

מזונות ומשמורת

הנקודה הכואבת ביותר בפירוק משפחה היא הילדים המשותפים, אשר נקלעים לסכסוך שבין הוריהם. כאשר נפרדות דרכיהם של ההורים יש לקבוע

קרא עוד »
דילוג לתוכן